Het bedrijf heeft geen misbruik gemaakt van het faillissementsrecht. Dat stelt de kantonrechter van de rechtbank Overijssel dinsdag. De rechter deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door de betrokken vakbonden FNV en CNV.
De bonden stelden dat de doorstart gezien moest worden als overgang van onderneming. De kantonrechter oordeelt echter dat de doorstart correct is verlopen. De bedrijven van Heiploeg en haar BV’s zijn pas overgegaan naar Parlevliet & Van der Plas na het uitspreken van het faillissement. Dat daarbij misbruik van het faillissementsrecht is gemaakt, is niet gebleken. De doorstart is daarmee overeenkomstig de wet en de Europese richtlijn en de bepalingen die gelden bij een gewone overgang van een onderneming gelden niet.
Vakbond FNV laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Vakbondsbestuurder Zuidema zegt zwaar teleurgesteld te zijn. "Het kan niet zo zijn dat pre-pack gebruikt gaat worden door bedrijven om te reorganiseren ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de werknemers", vindt de vakbondsbestuurder.
Heiploeg ging failliet en maakte vorig jaar januari direct een doorstart met een investering van het visserijbedrijf Parleviet & Van der Plas (P&P). Daarbij werden negentig werknemers ontslagen, 210 personeelsleden konden bij Heiploeg blijven werken tegen versoberde arbeidsvoorwaarden. Zo verloren ze bijvoorbeeld adv-dagen en leverden ze in op onregelmatigheidstoeslagen en een eindejaarsuitkering. Ook de ouderendagen zijn geschrapt.