Er komt een nieuwe VAR voor zzp’ers. Vandaag is bekend geworden dat een meerderheid van de Eerste Kamer voor de invoering van de nieuwe wet is. Deze nieuwe wet wordt waarschijnlijk volgende week definitief aangenomen.
Dat betekent dat de huidige VAR vanaf 1 mei vervalt. Wiebes heeft wel een overgangstermijn voorgesteld van een jaar, dus tot 1 mei 2017. Zzp'ers en opdrachtgevers hebben tot die datum de tijd om aan te tonen dat zij geen werknemersrelatie hebben. Dit kan worden aangetoond door te werken met contracten die door de belastingdienst goedgekeurd zijn. Hier vindt u wat er in een dergelijk contract moet staan. U kunt uw overeenkomsten ook ter controle aan de belastingdienst toesturen.
Wat is het verschil met de oude VAR?
De nieuwe regels moeten vooral het controleren op schijnzelfstandige of verkapt loondienstverband gemakkelijker maken.
Volgens Staatsecretaris van Financiën Wiebes focust de oude VAR alleen op de zelfstandige. De opdrachtgever wordt hierbij buiten beschouwing gelaten. De, vooraf gegeven, vrijwaring van het betalen van premies en loonheffing is volgens Wiebes een verstrekkende toezegging waar een verstrekkende zekerheid bij hoort. Een zekerheid dat de opdrachtgever ook wettelijk niets verschuldigd is. Deze zekerheid is er volgens Wiebes helemaal niet.
Veel kritiek
Het heeft volgens RTL Nieuws heel wat voeten in de aarde gehad voordat de wet daadwerkelijk de steun van de Eerste Kamer kreeg. De vervaldatum van de VAR is dan ook al vaak vooruit geschoven. Ook Zzp-organisaties hadden vorig jaar een hoop kritiek. De wet werd 'bureaucratische tijger' genoemd en omtrent arbeidsongeschiktheid en pensioenen bestond veel onduidelijkheid. Volgens RTL Nieuws bestaat de vrees dat opdrachtgevers vaker een bemiddelingsbureau ('payrolling') in zullen huren om de wet te omzeilen.